Wybór strategii żywieniowej to nie tylko bazowanie na samej ilości kalorii, jaką dostarcza dieta, czy na tym, aby zgadzał się skład poszczególnych makroskładników w bilansie dobowego zapotrzebowania. Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał [...]
[...] być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, nabiału czy jaj, na rynku produktów spożywczych oraz suplementów diety dostępny jest szereg rozwiązań ułatwiających prawidłowe ułożenie codziennych jadłospisów. Warto wiedzieć, które [...]
Większość tradycyjnych diet, zarówno tych obecnych na naszych stołach, jak i promowanych przez dietetyków, opiera się na węglowodanach jako głównym źródle energii. Stanowią one od 45% do 65% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co jest szczególnie praktykowane u osób aktywnych fizycznie, trenujących wytrzymałościowo. Na zakończenie Nie [...]
[...] by mieć pewność, że uzupełniasz kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Spożywaj pokarmy bogate w tryptofan - chude mięso, ryby, biały i żółty ser, mleko, produkty sojowe, strączki czy jaja. A jeśli nie masz dostępu do dużej ilości słońca, możesz rozważyć suplementację witaminą D. Wszystkie te składniki odżywcze mogą pomóc w utrzymaniu dobrego nastroju.
Duża ilość nowego materiału w szkole do przyswojenia. Wymagający szef w pracy. Nadmiar obowiązków zawodowych. Nieporozumienia w rodzinie, czy brak dobrej relacji z partnerem. To wszystko tradycyjnie uznajemy za czynniki stresotwórcze. Podsumowanie Co warte podkreślenia to wniosek, że większy wpływ na redukcję objawów stresu, obserwuje się przy [...]
[...] się estrogeny. Ironią losu jest fakt, iż estrogeny mogą kulturyście uratować życie, bo mają pozytywny wpływ na układ krążenia, kości, lipidogram (incydenty sercowo-naczyniowe, postęp miażdżycy itd.). Jakby tego było mało, okazało się, że to właśnie estradiol (wraz z DHT, insuliną, IGF-1, miostatyną, lokalnymi czynnikami wzrostowymi) [...]
Co to jest koenzym Q10 ? Koenzym Q10, nazywany wymiennie ubichinonem lub ubichinolem (w zależności od tego, czy mówimy o jego formie utlenionej, czy zredukowanej), jest związkiem aktywnym biologicznie z chemicznej grupy chinonów. Ponieważ chinony występują często w połączeniu z tzw. jednostkami izoprenowymi, a ubichinon przyłącza 10 takich [...]
[...] oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się błonnik? Błonnik, który zwany jest również włóknem pokarmowym, należy do węglowodanów, czyli wielocukrów (polisacharydów). Składa się z: celulozy ligniny hemicelulozy gum śluzów pektyn Ponadto błonnikowi towarzyszą również składniki związane ze ścianą komórki [...]
[...] serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze wzorem obejmującym wagę oraz wzrost. Nie bierze on pod uwagę składu ciała. Skąd się bierze nadmiar stresu? Przyczyn jest wiele. Stres to nie tylko nerwy [...]
[...] witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest pewny, więc testowanie jej w ilościach znacznie [...]
Większość ludzi nie tyje z powodu genetyki czy chorób, choć tak im się właśnie wydaje. Nadmiar tkanki tłuszczowej wynika ze złych nawyków i zachowań, które stosowali od lat. Istnieje wiele nawyków, które prowadzą do otyłości. W dzisiejszym artykule wymieniamy kilka najczęstszych zachowań, które sprawiają, że ludzie są grubi. Niedobór snu może [...]
[...] przez Ciebie cele? Do tej pory wspomniałem o jednym głównym celu. Jednak przecież wielu z nas może chcieć osiągnąć kilka celów za pomocą jednego planu treningowego. Oczywiście, jeśli tak się dzieje, nie ma potrzeby zmiany planów fitness. Jeśli jednak tak nie jest, sprawdź sama, lub jeszcze lepiej w porozumieniu ponownie z trenerem [...]
[...] lub wskazywać na stan chorobowy. Niewyjaśniona utrata masy ciała występuje, gdy ludzie tracą kilogramy bez zmiany diety lub zwiększenia aktywności. Jakie są możliwe przyczyny niewyjaśnionej utraty wagi i kiedy udać się do lekarza? Niektóre schorzenia mogą sprawiać, że tracimy kilogramy. Do diagnozy dochodzi wówczas, gdy lekarz otrzyma od nas [...]
Prowadzenie zbilansowanej diety, regularne treningi, jak i nieco wyrzeczeń, to podstawowe czynniki, które warunkują osiągnięcie rezultatów na siłowni. Zmiany w Twojej sylwetce, które postępują tygodniami, są najlepszym dowodem na to, że taka strategia ma sens, a Ty nabierasz jeszcze więcej chęci do tego, aby brnąć w tym wszystkim na długie [...]
Dużo mówi się o pokarmach, które szkodzą naszym zębom. Do produktów, które silnie przebarwiają szkliwo zębów zaliczyć możemy kawę, herbatę, czerwone wino. Dużo rzadziej mówi się o pokarmach wykazujących przeciwne działanie. Czy takie produkty istnieją? Jeśli tak, to co jeść i pić, by zęby były bardziej białe? Okazuje się, że odpowiednie pokarmy i [...]
U ludzi udowodniono, iż zarówno nadmiar, jak i niedobór estrogenów, są niekorzystne chociażby dla układu sercowo-naczyniowego, hipertrofii, zdrowia kości czy kompozycji sylwetki (ilości tłuszczu podskórnego, trzewnego czy składowanego w innych depozytach). Z badań Joela S. Finkelsteina wynika, iż estrogeny są niezbędne dla hipertrofii. [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
[...] NLPZ często sięgają osoby zdrowe, np. kulturyści. Kiedyś niezmiernie popularne było nadużywanie aspiryny, do dzisiaj pokutują mity, iż aspiryna pomaga spalać tłuszcz. W rzeczywistości przynosi więcej szkody niż pożytku. Czy olej z ryb może pomóc w walce z nadciśnieniem? Naukowcy uwzględnili 36 randomizowanych badań oleju rybiego. Okazało się, [...]
Chłopcy w wieku szkolnym bardzo często zaczynają myśleć o kształtowaniu swojego ciała. Nagle zmieniająca się sylwetka i szybki wzrost sprawiają, że młodzi mężczyźni pragną nabrać więcej kilogramów i przybrać na masie. Swoją przygodę z treningiem kształtującym tkankę mięśniową najczęściej zaczynają w zaciszu domowym, ćwicząc z ciężarem własnego [...]
[...] nie ma żadnych dowodów na to, iż tzw. brązowa tkanka tłuszczowa ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne u człowieka. Naukowcy oszacowali, że rozmiar zlokalizowanych nad obojczykami zasobów brązowego tłuszczu (z obu stron) u człowieka wynosi 63 g. Obliczono, iż wszystkie, w pełni pobudzone zasoby tego rodzaju tkanki są w stanie „spalić” 80 kcal [...]